13 липня 2014 р.

Як зекономити на фотоапараті з GPS

Мені подобаються геотеги у фотографіях. Геотеги такі ж, або навіть більш корисні, ніж теги облич. Уже з’являються програми, які дозволяють показувати протеговані фото на карті у приємному і цікавому вигляді:


Зазвичай, після поїздок із фотоапаратом я сідав за комп’ютер і проставляв координати фотографій вручну із мріями про те, що одного дня я придбаю собі "тушку" з вбудованим GPS-приймачем. Але кілька тижнів тому знайшов для себе набір програм, які компенсують відсутність GPS у камери наявністю цього модуля в телефоні.

Ідея проста: синхронізуємо годинники фотоапарата і телефона, записуємо на телефоні GPS-координати з датами (я для цього використовую GPSLogger), на фотоапараті ж дата зйомки записується в фото автоматично. Після подорожі копіюємо GPS-трек і фото в одну папку і запускаємо програмку (таких багато, я для себе вибрав GeoSetter), яка співставляє час та координати фото і записує GPS-інформацію у самі знімки.

На цьому можна було б закінчити. Але я додам іще один hack, який дозволяє (за рахунок меншої точності) обійтися без програми на телефоні, але не без самого телефона. Як відомо, Google слідкує за нами, якщо ми, звісно, дозволили йому. Але зараз із цього можна отримати вигоду. Отже, якщо google має дозвіл на відстежування місцезнаходження, то тут зберігається історія переміщень телефона. Виглядає вона так:


Беруться ці координати із GPS-даних, якщо такі дані доступні, якщо ж вони недоступні, то знаходиться положення телефона відносно базових станцій та WiFi-точок, у більшості випадків похибка складає десятки метрів. Так от, цей графік можна завантажити (вибрати потрібний день, натиснути не шестерню у правому нижньому куті, вибрати "Експортувати цей день у файл KML") і використати для геотегування. Але не все так просто, KML-формат у ґуґла "кривий", тому отриманий kml-файл потрібно спочатку перекодувати у придатний для GeoSetter-а формат, наприклад, gpx, за допомогою програмки RouteConverter. Після цього можна тегувати фото.

Немає коментарів:

Дописати коментар