15 грудня 2012 р.

Про походи в театр

Чомусь до вистав я зустрічаю принципово інше ставлення, ніж до фільмів. Кілька днів тому намагався віддати квиток у театр, який раптово став непотрібним, своїм друзям. Обдзвонив майже усіх, ніхто не захотів іти. З однієї сторони, я розумію, звідки беруться корені цього явища, але важко з ним змиритися.

Для мене похід у театр — подія, яка від походу в кіно відрізняється тільки тим, що планувати її я починаю за місяць, а не за день, до початку. Власне, планування мене й дратує. Опишу, що мене не влаштовує в цьому процесі.


Як ми вибираємо фільм, на який ітимемо? Нам можуть щось порекомендувати друзі, але, як я казав, друзі по театрах не ходять. Ще можна почитати відгуки про ті фільми, які зараз ідуть у кінотеатрах. Є купа спеціальних сайтів на кшталт kinopoisk.ru, які спеціалізуються на відгуках та рецензіях до фільмів, існує безліч спеціалізованих форумів, зрештою, обговорення до торентів тощо.

Із театрами принципово інша ситуація. На сайті Театру російської драми ім.Л.Українки є відгуки, причому їх багато, але з них 90% — хвалебні в стилі "гра прекрасна, постановка супер, сюжет неймовірний", решта 10% — 1-2 рядки про "спектакль не сподобався, я розчарований", жодних пояснень. Ніяких рейтингів із зірочками, ніяких "за" і "проти" до коментарів. До вистави, яка мені сподобалася найменше, жодного негативного коментаря (із 15). Слід зазначити, що театр нещодавно зробив редизайн сайту і дозволив замовляти квитки онлайн

У Національного академічного драматичного театру ім.І.Франка ніякого зворотнього зв’язку і відгуків узагалі немає, хоч сайт театру теж нещодавно зробив редизайн. Замовити квитки онлайн теж можна, але забирати їх усе-одно доведеться в касі театру, оскільки при виборі способів оплати пункт "оплатити кредиткою" недоступний. Але якщо зайти на сайт karabas.com, через який і здійснюється продаж білетів, така опція дивним чином з’являється. Оплачуєш кредиткою, друкуєш на принтері і з цими квитками йдеш у театр — просто і зручно. До речі, така зручна система поки що мало де є.

Є сайт parter.ua, на якому є фактично всі заходи, які відбуваються в Києві. Замовлення квитків доступне тільки зареєстрованим користувачам. Здавалося б, чому не прикрутити сюди систему оцінювання та апарат рекомендацій? Чомусь така очевидна думка нікому з розробників у голову не прийшла.

Для фільмів описи короткі та змістовні, крім того, є трейлери. Для вистав же опис може займати кілька сторінок, містити історію написання, біографію автора, або, що ще гірше, — спойлери, загалом усе, крім того, про що буде вистава.

Гаразд, виставу вибрали, переходимо до наступного етапу — купівлі квитків. Квитки в кіно продає кінотеатр, це розумно і логічно. Квитки ж на вистави театри роздають, як мені здається, кільком десяткам театральних кас. Купити квитки онлайн — велика удача, якщо пощастить трохи менше, можна буде подивитися онлайн, які місця вільні і скільки вони коштуватимуть, у найгіршому ж випадку — бігати по театральних касах Києва в пошуках тих білетів, які тобі треба, адже місця в театральних залах дуже різні, різна і ціна. Підсумовуючи, їхати кудись по квитки доведеться у 85% випадків.

Із такими недоліками важко зрозуміти, чому ж зали в театрах вщент заповнені. Думаю, причин декілька. По-перше, у театр ходять люди, старіші за інтернет, які не знають, що можна щось покращити. По-друге, театрам наплювати на ситуацію, яка склалася, адже зали і так заповнені. Не можна звинувачувати їх надто сильно, вони покращуються. І по-третє, фільми дивляться значно більше людей, ніж вистави, можливо, таких як я людей занадто мало, щоб з їхніми бажаннями рахувалися. Що ж, сподіваюсь, прийде час, коли мою думку врахують.

Немає коментарів:

Дописати коментар